Stichting Swaneburg zet volgende stap in gasloos zwembad

Stichting Swaneburg zet volgende stap in gasloos zwembad

Nog voor of direct na de bouwvakvakantie gaat bij sport- en zwem-accommodatie de Swaneburg in Coevorden de schep in de grond. Vandaag werd de volgende stap gezet naar het moment dat de gaskraan dicht kan.

Het complex wordt straks vooral dankzij aardwarmte verwarmd. Vandaag tekenden bestuursvoorzitter Wout Hemmes van Stichting de Swaneburg en directeur Gijs Folmer van Van Dorp Technische Dienstverlening de intentie-verklaring voor de uitvoering van de installatiewerkzaamheden die dit jaar nog op stapel staan om het sportcomplex gasloos maken.

De afgelopen maanden is gekeken welke leveranciers in aanmerking kwamen om deze zomer het grote installatiewerk te doen. Met behulp van aardwarmte en het opslaan van aardwarmte, moet het zwembad aan het einde van het jaar van het gas af te kunnen.

Na een aantal offerterondes kwam Van Dorp Technische Dienstverlening als beste uit de bus. De komende maanden worden verdere details uitgewerkt.

Ruim voor de zomervakantie hopen het bestuur Stichting de Swaneburg en de directie van Van Dorp de uitvoering-overeenkomst te tekenen, waarna de schop definitief de grond in kan.

Second opinion

Ruim een jaar geleden werden de plannen in de gemeenteraad van Coevorden besproken. BBC2019, VVD en CDA wilden toen een second opinion. Na deze second opinion van onderzoeksbureau Syntraal, dat positief oordeelde over het aanvankelijke plan, ging de gemeenteraad in september vorig jaar akkoord met de plannen om het sportcomplex gasloos te maken inclusief en de bijbehorende financiering.

Het totale project kost een half miljoen euro. De gemeente en provincie betalen respectievelijk 150.000 en 140.000 euro. Het resterende bedrag wordt door de stichting geleend en moet aan de gemeente Coevorden worden terugbetaald.

Klimaat neutrale gemeente

De maatregelen passen bij de wens van de gemeente Coevorden om belang-rijke
sportvoorzieningen in de buurt (betaalbaar) te houden. Daarnaast wil de
gemeente het goede voorbeeld geven met betrekking tot duurzaamheid.
Doelstelling is om in 2040 een klimaat neutrale gemeente te zijn. Ook de
provincie Drenthe wil graag stappen zetten om alle 35 zwembaden in Drenthe
energieneutraal te krijgen.