Baby-, peuter- en kleuterzwemmen

Baby’s en jonge kinderen vinden zwemmen heerlijk, vooral in warm water. Doet u dit samen met uw kind dan is dat een fijne ervaring en niet alleen voor de kleine. De stap naar zwemmen is voor een kind niet zo groot als u denkt. Voor de geboorte heeft uw kind immers al negen maanden rondgezwommen in vruchtwater.

Uit onderzoek is gebleken dat tot nu toe alleen gunstige invloeden geconstateerd zijn van het zwemmen met jonge kinderen.

Baby-, peuter- en kleuterzwemmen is geschikt voor alle kinderen tot 4 jaar. Uitermate geschikt om te gebruiken met een DMP pas van uw kleine.

Tijden & tarieven

Hier vind je alle tijden & tarieven  van De Swaneburg.

De-Swaneburg-Coevorden_zwembad-sporthal_Baby-Peuter-Kleuter-zwemmen-04

Gunstige invloeden van zwemmen

Als gunstige invloeden kunnen worden gezien:
– het vrije bewegen in het water heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind, ook als de baby’s nog niet kunnen kruipen of lopen
– het reguleren en versterken van de ademhaling
– het sociale contact in de groep
– beter contact tussen ouder en kind
– contact met andere kinderen

In het babybadje thuis kan men al beginnen de baby te laten wennen aan het water. Fijn en spontaan spartelen in het gewone badje zonder dat daarbij schrikreacties ontstaan bij uw kind vormt een goede basis om door te gaan naar de zwemles.

De-Swaneburg-Coevorden_zwembad-sporthal_Baby-Peuter-Kleuter-zwemmen-02

Vanaf 6 weken al beginnen

De leeftijd van ongeveer “ de eerste prik “ om te beginnen met het ouder en kindzwemmen is omdat:
– dan voldoende weerstand is opgebouwd tegen de invloeden buiten de beschermde wiegperiode
– baby’s dan nog een reflex hebben die er bij onderwater gaan automatisch voor zorgt dat de luchtpijp afgesloten wordt, zodat ze zich niet kunnen verslikken.

Na verloop van de eerste 12 weken is deze reflex niet meer aanwezig, maar is wel weer snel aan te leren. Al na 2 of 3 keer onder water gaan kent de baby het onder water gaan weer en is het afgelopen met het geproest.

De-Swaneburg-Coevorden_zwembad-sporthal_Baby-Peuter-Kleuter-zwemmen-03

Vertrouwd maken met het water

Onder begeleiding van de zwemonderwijzeres worden door o.a. kinderliedjes te zingen verschillende oefeningen gedaan om de kinderen verder vertrouwd te maken met water. Denk bij het ouder en kind zwemmen niet aan het aanleren van schoolslag, rugslag e.d.

Belangrijk is dat de baby zich op zijn/haar eigen manier voortbeweegt en daarbij totaal geen angst voor het water heeft. Dwing een kind niet, het vertrouwen is dan meteen weg en het zal lang duren voordat dit vertrouwen weer terug gewonnen is. Het is belangrijk om uw kind te blijven stimuleren en veel te knuffelen. In de verdere ouder en kindlessen wordt op een logische manier stap voor stap verder gebouwd aan waterwennen, spelen, drijven en uiteindelijk aan een eerste vorm van voortbewegen in het water.

De-Swaneburg-Coevorden_zwembad-sporthal_Baby-Peuter-Kleuter-zwemmen-05